AMERICANO

Caffè americano (italienska för ”amerikanskt kaffe”) betecknar espresso som späds ut med hett vatten. Den kan fås i olika storlekar och med olika proportioner. Drycken började drickas i Frankrike och Italien av soldater från USA under andra världskriget, för att få ett kaffe som liknade det som man hade i USA. Det etablerades sedan i USA. (Wikipedia)

Macchiato

Caffè macchiato (på svenska ibland espresso macchiato eller enbart macchiato) är en espresso (på italienska ”caffè”) med lite ångad mjölk på toppen. Jämför med latte macchiato. Macchiato betyder ”fläckad” på italienska. (Wikipedia)

LATTE

Kaffe latte är en försvenskad stavning av det italienska caffellatte, även stavat caffè latte. Det är en italiensk koffeindryck med kaffe (caffè) och mjölk (latte). Trots likheterna med café au lait och cappuccino, vilka också består av kaffe och mjölk, tillreds dessa drycker olika. En caffelatte består av ¼ espresso och ¾ varm mjölk med litet eller inget skum. Den innehåller således mer mjölk än cappuccino. Caffè latte är italienska för kaffe (med) mjölk. På svenska där ordet latte i sig inte betyder något alls förkortas vardagligt ofta caffelatte till bara latte, men på italienska betyder latte enbart mjölk. (Wikipedia)

ESPRESSO

Espresso är en liten mängd (2-4 cl) starkt och fylligt kaffe som är täckt av ett fast skum, bestående av cellulosa och fetter, som kallas crema. I de flesta länder är drycken känd under sitt italienska namn. I Italien används dock kort och gott caffè som synonymt till espresso, eftersom espresso där är den vanligaste typen av kaffe på kaffebarer och kaféer. (Wikipedia)

CAPPUCCINO

Cappuccino är en kaffedryck gjord på lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Cappuccino är i Italien en populär frukostdryck.[1] Cappuccino Scuro av ordet Scuro (mörk på italienska) är en starkare variant av cappuccino och är nästintill en blandning av caffè macchiato och cappuccino, chiaro som betyder ljus är en cappuccino med mer mjölk och mindre caffè. Cappuccino freddo är en cappuccino med is. Om man beställer cappuccino con panna får man en cappuccino med vispgrädde. Ordet ”cappuccino” kommer av italienskans cappuccio, ”kapuschong”, ”huva”, med särskild hänvisning till den bruna färgen på kapucinermunkarnas huva. (Wikipedia)